image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Πρόσφατα άρθρα
Search
 

PRP Αυτόλογη Θεραπεία

Μαλλιών

PRP Αυτόλογη Θεραπεία

Τι είναι η “PRP” μεσοθεραπεία

είναι μέθοδος της αισθητικής δερματολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και των αδύναμων μαλλιών.

Ποια η διαφορά ετερόλογης και αιπόλογης μεσοθεραπείας;

Η παραδοσιακή μεσοθεραπεία είναι η ετερόλογη. Αυτή χρησιμοποιεί ένα κοκτέιλ ουσιών όπως αμινοξέα, μέταλλα, ένζυμα, βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ τα οποία εγχύονται ενδοδερμικά με ανώδυνες μικρο-ενέσεις στο χόριο και στόχο έχουν να χαρίσουν λάμψη και ελαστικότητα στο δέρμα.

Λέγοντας αυτόλογο εννοούμε υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό. Στην πράξη, με μία απλή αιμοληψία (όπως αυτή που κάνουμε για μία εξέταση αίματος), παίρνουμε μία μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό φυγοκεντρείται και διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Ένα μέρος από αυτό το υλικό αφού εμπλουτιστεί με ενεργοποιητές των αιμοπεταλίων χρησιμοποιείται ως υλικό μεσοθεραπείας. Δηλαδή, αξιοποιούμε το ίδιο το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς. Λόγω της αυτόλογης φύσης της μεθόδου, η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων, αυτοανοσίας κλπ είναι πρακτικά μηδαμινές.

Που βασίζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (πρωτίστως) και δευτερευόντως στα συστατικά του πλάσματος και στα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από το αίμα του ασθενούς Η δράση των παραπάνω ενεργοποιείται και ενισχύεται με ειδικό διάλυμα ΟΝΑ και νουκλεοτιδίων (δηλαδή το DNAactivator).

Γιατί είναι απαραίτητος ο ενεργοποιητής (δηλαδή το DNAactivator);

Το διάλυμα αυτό περιέχει χλωριούχο ασβέστιο και νουκλεοτίδια DNA. Το χλωριούχο ασβέστιο ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια, έτσι ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμἐνους στα κοκκία τους (αποκοκκίωση). Τα ιόντα ασβεστίου που παρέχονται στη μορφή του χλωριούχου ασβεστίου, εκτός από την ενεργοποίηση και αποκοκκίωση των αιμοπεταλίων, λειτουργούν και ως αυξητικός παράγοντας για τα κερατινοκύτταρα.

Τα νουκλεοτίδια DNA, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι ενισχύεται η δράση των αιμοπεταλίων, γιατί αυτά «ζουν» περισσότερο και έτσι εκκρίνουν περισσότερους αυξητικούς παράγοντες και για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ τα κύτταρα του τριχωτού της κεφαλής πολλαπλασιάζονται και ανανεώνονται.

Γιατί η θεραπεία ονομάζεται PRP;

Το ΡΗΡ (plateletrichplasma) σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και στα ενεργοποιημένα συστατικά του αίματος του ασθενούς βασίζεται η θεραπεία. Είναι λοιπόν μια απολύτως βιολογική θεραπεία

Οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων (κυριότεροι οι EGF, V-EGF, FGF, PDGF, TGF-α, TGF-β κ.α.) δρουν συνεργιστικά για την ανάπλαση του τριχωτού της κεφαλής και πιο συγκεκριμένα επάγουν:

Την αγγειογέννεση (άρα πετυχαίνουμε καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση του τριχωτού της κεφαλής), τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής και την διαφοροποίηση (προσέλκυση και δημιουργία νέων ινοβλαστών που παράγουν εξωκυττά.ρια ουσία)

Τα λευκά αιμοσφαίρια αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις και εκκρίνουν και αυτά δικούς τους αυξητικούς παράγοντες που συμπληρώνουν και ενισχύουν τη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων. Τα θρεπτικά συστατικά του πλάσματος (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ) συμβάλλουν στη θρέψη, ενυδάτωση και σφριγηλότητα του τριχωτού της κεφαλής και προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες (πχ. αντιοξειδωτικά, αναστολείς πρωτεασών κλπ).

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει για μια πλήρης αγωγή απο 10 εφαρμογές οι οποίες υλοποιούνται:οι πρώτες 5 ανα 15 ημέρες,ακολουθεί παύση 2 μηνών και έπειτα εφαρμόζονται οι υπόλοιπες 5.

Μου φαίνεται ακριβό και «μπελάς» όλη η διαδικασία; Αξίζει να το δοκιμάσω;

Το μείγμα που ετοιμάζουμε αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία αυτόλογων συστατικών και τα συστατικά του DNAactivator, συνεπώς είναι πολυδύναμο. Αντίθετα οι ετερόλογες μεσοθεραπείες χρησιμοποιούν ένα μίγμα με μικρή ποικιλία ετερολόγων συστατικών (βιταμίνες, αμινοξέα κλπ). Το κόστος δεν είναι υψηλό, αντίθετα η μέθοδος συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρήματων και χρόνου, επειδή επιταχύνει σημαντικά την αναγέννηση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Τα αποτελέσματά της είναι πιο μακροπρόθεσμα, αφού η μέθοδος ενεργοποιεί τη φυσική αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής. Ειδικά οι επόμενες συνεδρίες ( μετά παύση 2 μηνών) θα γίνονται όλο και αραιότερα, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι αθροιστικά.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Σε νεοπλασίες – κακοήθειες, στα χρόνια νοσήματα αίματος (λευχαιμία, θρομβοκυττάρωση κλπ), σε λοίμωξη από HIV, σε ηπατική ή νεφρική νόσο, σε κληρονομικές νόσους του δέρματος (πχ κολλαγονώσεις, σύνδρομο Ehlers-Danlos, σύνδρομο Marfan κ.α.) Ακόμα σε βαριές παθολογικές καταστάσεις (π.χ. μετά από βαριά αιμορραγία, χαμηλός αιματοκρίτης, καχεξία κλπ). Τέλος σε άλλα σπανιότερα νοσήματα (κληρονομικά, κολλαγόνου, αυτοάνοσα κλπ).

Παρατηρήθηκε ότι η δράση αυτών των αυξητικών παραγόντων θεραπεύει την γυροει6η αλωπεκία, την ουλωτική αλωπεκία και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Η επαναστατική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας και ονομάζεται PRPή PRGF (PlasmaRichofGrowthFactors) ή πλάσμα πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες.

Ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (PlateletRichPlasma: πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια) περιεγράφηκε για πρώτη φορά το από με διάφορα ονόματα: αυτόλογη κόλλα ινικής (fibringlue), gelαιμοπεταλίων κλπ.

Το αυτόλογο gel αιμοπεταλίων παράγεται από ΡRΡ και έχει 2 με 4 φορές περισσότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Συνήθως η συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο αίμα είναι 150.000 – 350.000 ανά κυβικό εκατοστό (μέσος όρος: 200.000 ανά κυβικό εκατοστό). Το PRP περιέχει 1.000.000 αιμοπετάλια ανά κυβικό εκατοστό.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ΡRΡ ορίζεται η αυτόλογη συγκέντρωση ανθρώπινων αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο πλάσματος.

Στο περιβάλλον του πήγματος αίματος ανευρίσκονται πολλοί αυξητικοί παράγοντες: TGF-b (transforming growth factor beta), PDGF (platelet-derived growth factor), IGF (insulin like growth factor), VEGF (vascular endothelial growth factors), EGF (epidermal growth factor) FGF-2 (fibroblast growth factor-2). Ο TGF-bαυξάνει τη σύνθεση της θεμέλιας ουσίας (matrix) (π.χ. κολλαγόνο τύπου Ι) invitroκαι invivo. VEGF και FGF-2 δυνητικά αυξάνουν την αγγειογέννεση και την επαναγγειοποίηση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτόλογο PRP που περιέχει ένα βιολογικό μείγμα αυξητικών παραγόντων χωρίς την πιθανότητα νοσογόνου απάντησης.

Πόσο ασφαλής είναι η μὲθοδος PRP;

Γίνεται με απλή αιμοληψία σε επίπεδο ιατρείου. Στην συνέχεια το αίμα με φυγοκέντρηση διαχωριζεται από το πλάσμα που είναι πλούσια σε αιμοπετάλια, τα οποία και περιέχουν τους αυξητικούς παράγοντες. Συνθήκες αντισηψίας για αποφυγή επιμολύνσεων πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Αυτό το είδος μεσοθεραπείας είναι μοναδικό γιατί δεν προκαλεί αλλεργία λόγω του ότι λαμβάνεται από το ίδιο το άτομο.

Για να απελευθερωθούν περισσότεροι αυξητικοί παράγοντες ορισμένοι ενεργοποιούν το αυτόλογο πλάσμα αιμοπεταλίων με προσθήκη DNA, χλωριούχου ασβεστίου ή θρομβινης. Η χρήση των ενεργοποιητὡν αυτών απαιτεί ιατρική επιτήρηση για την αποφυγή καρδιακών αρρυθμιών και θρομβώσεων και το ενεργοποιημένο PRP δεν θεωρείται πια αυτόλογο και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τρόπος εφαρμογής του PRP

Η εφαρμογή του PRP γίνεται από τον ίδιο τον γιατρό με εξειδικευμένο πρωτόκολλο με το ειδικό πιστόλι μεσοθεραπείας U225 το οποία είναι ανώδυνο

Σε ποιες καταστάσεις εφαρμόζεται αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP;

Χρησιμοποιείται κυρίως στην εποχιακή τριχόπτωση, στην γυροειδή αλωπεκία, στην ουλωτική αλωπεκία, στην αρχόμενη ανδρογενετική αλωπεκία σε άντρες και γυναίκες καθώς και στην ενίσχυση και σταθεροποίηση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Αντενδείξεις της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP

– Σακχαρώδης διαβήτης μη ρυθμισμένος

– Λήψη αντιπηκτικών

– Μη ελεγχόμενη υπέρταση

– Καρδιακή ανεπάρκεια

– Αρρυθμίες