image
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Πρόσφατα άρθρα
Search
 

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Προσώπου PRP

Προσώπου

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Προσώπου PRP

Τι είναι η PRP μεσοθεραπεία;

 

Είναι μέθοδος της αισθητικής δερματολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, της δερματικής χαλάρωσης και των ρυτίδων του προσώπου.

 

Ποια η διαφορά ετερόλογης και αυτόλογης μεσοθεραπείας;

 

Η παραδοσιακή μεσοθεραπεία είναι η ετερόλογη. Αυτή χρησιμοποιεί ένα κοκτέιλ ουσιών όπως αμινοξέα, μέταλλα, ένζυμα, βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ τα οποία εγχύονται ενδοδερμικά με ανώδυνες μικρο-ενέσεις στο χόριο και στόχο έχουν να χαρίσουν λάμψη και ελαστικότητα στο δέρμα.

 

Λέγοντας αυτόλογο εννοούμε υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό. Στην πράξη, με μία απλή αιμοληψία (όπως αυτή που κάνουμε για μία εξέταση αίματος), παίρνουμε μία μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό φυγοκεντρείται και διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Ένα μέρος από αυτό το υλικό αφού εμπλουτιστεί με ενεργοποιητές των αιμοπεταλίων χρησιμοποιείται ως υλικό μεσοθεραπείας.

 

Δηλαδή, αξιοποιούμε το ίδιο το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς. Λόγω της αυτόλογης φύσης της μεθόδου, η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων, αυτοανοσίας κλπ είναι πρακτικά μηδαμινές.

 

Που βασίζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία ανάπλασης των ιστών (στόχος η καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης);

 

Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (πρωτίστως) και δευτερευόντως στα συστατικά του πλάσματος και στα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από το αίμα του ασθενούς. Η δράση των παραπάνω ενεργοποιείται και ενισχύεται με ειδικό διάλυμα ΟΝΑ και νουκλεοτιδίων (δηλαδή το DNAactivator).

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο ενεργοποιητής (δηλαδή το DNAactivator);

 

Το διάλυμα αυτό περιέχει χλωριούχο ασβέστιο και νουκλεοτίδια DNA. Το χλωριούχο ασβέστιο ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια, έτσι ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (αποκοκκίωση). Τα ιόντα ασβεστίου που παρέχονται στη μορφή του χλωριούχου ασβεστίου, εκτός από την ενεργοποίηση και αποκοκκίωση των αιμοπεταλίων, λειτουργούν και ως αυξητικός παράγοντας για τα κερατινοκύτταρα.

 

Τα νουκλεοτίδια DNA, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Έτσι ενισχύεται η δράση των αιμοπεταλίων, γιατί αυτά «ζουν» περισσότερο και έτσι εκκρίνουν περισσότερους αυξητικούς παράγοντες και για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται και ανανεώνονται.

 

Γιατί η θεραπεία ονομάζεται PRP;

 

Το ΡRΡ (platelet rich plasma) σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και στα ενεργοποιημένα συστατικά του αίματος του ασθενούς βασίζεται η θεραπεία. Είναι λοιπόν μια απολύτως βιολογική θεραπεία.

 

Οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων (κυριότεροι οι EGF, V-EGF, FGF, PDGF, TGF-α, TGF-β κ.α.) δρουν συνεργιστικά για την ανάπλαση του δέρματος και πιο συγκεκριμένα επάγουν:

 

Την αγγειογέννεση (άρα πετυχαίνουμε καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση του δέρματος), τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος και την διαφοροποίηση (προσέλκυση και δημιουργία νέων ινοβλαστών που παράγουν εξωκυττάρια ουσία)

 

Τα λευκά αιμοσφαίρια αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις και εκκρίνουν και αυτά δικούς τους αυξητικούς παράγοντες που συμπληρώνουν και ενισχύουν τη δράση των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων. Τα θρεπτικά συστατικά του πλάσματος (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ) συμβάλλουν στη θρέψη, ενυδάτωση και σφριγηλότητα του δέρματος και προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες (πχ. αντιοξειδωτικά, αναστολείς πρωτεασών κλπ).

 

Σε ποιες περιοχές γίνεσαι η θεραπεία;

 

Στο πρόσωπο (μέτωπο, πόδι χήνας, μάγουλο, πηγούνι) στο λαιμό, στο ντεκολτέ, κοιλιά, εσωτερικά και εξωτερικά του μηρού, γόνατο, γλουτούς, ραχιαία επιφάνεια των χεριών.

 

Συνδυάζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία με άλλες αγωγές αντιγήρανσης;

 

Συνδυάζεται ιδανικά με Bottox και υαλουρονικά εμφυτεύματα – fillers (για γέμισμα των ρυτίδων).

 

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

 

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες ( η δεύτερη γίνεται στον μήνα και η τρίτη στο εξάμηνο). Έπειτα μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε κάθε 6 μήνες ή και αραιότερα.

 

Μου φαίνεται ακριβό και «μπελάς» όλη η διαδικασία; Αξίζει να το δοκιμάσω;

 

Το μείγμα που ετοιμάζουμε αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία αυτόλογων συστατικών και τα συστατικά του DNA activator, συνεπώς είναι πολυδύναμο. Αντίθετα οι ετερόλογες μεσοθεραπείες χρησιμοποιούν ένα μίγμα με μικρή ποικιλία ετερολόγων συστατικών (βιταμίνες, αμινοξέα κλπ). Το κόστος δεν είναι υψηλό, αντίθετα η μέθοδος συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρήματων και χρόνου, επειδή επιταχύνει σημαντικά την αναγέννηση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Τα αποτελέσματά της είναι πιο μακροπρόθεσμα, αφού η μέθοδος ενεργοποιεί τη φυσική αναγέννηση του δέρματος. Ειδικά οι επόμενες συνεδρίες (κάθε 4-8 μήνες) θα γίνονται όλο και αραιότερα, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι αθροιστικά. Για τον ίδιο λόγο η εμφάνιση του δέρματος, από αισθητική άποψη, είναι ανώτερη από τις έως τώρα μεθόδους, γιατί το δέρμα δέχεται μία φυσική αναζωογόνηση και όχι τεχνητή.

 

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η αυτόλογη μεσοθεραπεία;

 

Σε νεοπλασίες – κακοήθειες, στα χρόνια νοσήματα αίματος (λευχαιμία, θρομβοκυττάρωση κλπ), σε λοίμωξη από HIV, σε ηπατική ή νεφρική νόσο, σε κληρονομικές νόσους του δέρματος (πχ κολλαγονώσεις, σύνδρομο Ehlers-Danlos, σύνδρομο Marfan κ.α.) Ακόμα σε βαριές παθολογικές καταστάσεις (π.χ. μετά από βαριά αιμορραγία, χαμηλός αιματοκρίτης, καχεξία κλπ). Τέλος σε άλλα σπανιότερα νοσήματα (κληρονομικά, κολλαγόνου, αυτοάνοσα κλπ).

 

Παρατηρήθηκε ότι η δράση αυτών των αυξητικών παραγόντων θεραπεύει την γυροειδή αλωπεκία, την ουλωτική αλωπεκία και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανδρογενετική αλωπεκία.

 

Η επαναστατική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας καθώς και στην αντιγήρανση του δέρματος και ονομάζεται PRP ή PRGF (Plasma Rich of Growth Factors) ή πλάσμα πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες.

 

Ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (Platelet Rich Plasma: πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια) περιγράφηκε για πρώτη φορά με διάφορα ονόματα: αυτόλογη κόλλα ινικής (fibringlue), gel αιμοπεταλίων κλπ.

 

Το αυτόλογο gel αιμοπεταλίων παράγεται από ΡRΡ και έχει 2 με 4 φορές περισσότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Συνήθως η συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο αίμα είναι 150.000 – 350.000 ανά κυβικό εκατοστό (μέσος όρος: 200.000 ανά κυβικό εκατοστό). Το PRP περιέχει 1.000.000 αιμοπετάλια ανά κυβικό εκατοστό.

 

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ΡRΡ ορίζεται η αυτόλογη συγκέντρωση ανθρώπινων αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο πλάσματος.

 

Στο περιβάλλον του πήγματος αίματος ανευρίσκονται πολλοί αυξητικοί παράγοντες: TGF-b (transforming growth factor beta), PDGF (platelet-derived growth factor), IGF (insulin like growth factor), VEGF (vascular endothelial growth factors), EGF (epidermal growth factor) FGF-2 (fibroblast growth factor-2). Ο TGF-b αυξάνει τη σύνθεση της θεμέλιας ουσίας (matrix) (π.χ. κολλαγόνο τύπου Ι) invitroκαι invivo. VEGF και FGF-2 δυνητικά αυξάνουν την αγγειογέννεση και την επαναγγειοποίηση.

 

Το αποτέλεσμα είναι αυτόλογο PRP που περιέχει ένα βιολογικό μείγμα αυξητικών παραγόντων χωρίς την πιθανότητα νοσογόνου απάντησης.

 

Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος PRP;

 

Γίνεται με απλή αιμοληψία σε επίπεδο ιατρείου. Στην συνέχεια το αίμα με φυγοκέντρηση διαχωρίζεται από το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα οποία και περιέχουν τους αυξητικούς παράγοντες. Συνθήκες αντισηψίας για αποφυγή επιμολύνσεων πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

 

Αυτό το είδος μεσοθεραπείας είναι μοναδικό γιατί δεν προκαλεί αλλεργία λόγω του ότι λαμβάνεται από το ίδιο το άτομο.

 

Για να απελευθερωθούν περισσότεροι αυξητικοί παράγοντες ορισμένοι ενεργοποιούν το αυτόλογο πλάσμα αιμοπεταλίων με προσθήκη DNA, χλωριούχου ασβεστίου ή θρομβίνης. Η χρήση των ενεργοποιητὡν αυτών απαιτεί ιατρική επιτήρηση για την αποφυγή καρδιακών αρρυθμιών και θρομβώσεων και το ενεργοποιημένο PRP δεν θεωρείται πια αυτόλογο και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

 

Τρόπος εφαρμογής του PRP

 

Η εφαρμογή του PRP γίνεται από τον ίδιο τον γιατρό με εξειδικευμένο πρωτόκολλο με το ειδικό πιστόλι μεσοθεραπείας U225 το οποίο είναι ανώδυνο.